Kennel Aberlours

  Rasstandard

Fram till 1989 var det förbjudet att kastrera hundar utan kliniska problem i Sverige! Idag blåser det andra vindar i vårt avlånga land. Flera stora veterinärkliniker för en aggressiv propaganda för att vi ska kastrera våra hundar. Dessa radar upp positiva saker med att kastrera men inte ett enda ord om biverkningar som kan medfölja en kastration.

Som uppfödare har jag alltid en tanke, en önskan, en förhoppning, en vision om att någon eller några av de valpar som föds hos mig ska kunna bidra till att rasen Perro de agua Español lever vidare genom att de själva ska kunna bli föräldrar till nästa generation.  

När ”valparna” är ca 2 år gamla så kanske vi vet vilka som ”bör” gå i avel. Då kan det visa sig att dom som är mest lämpade att användas blev kastrerade redan vid 6-7 månaders ålder. Ska vi då använda den som har någon defekt då den hade turen att inte bli kastrerad eller ska denna linje helt enkelt få dö ut? Ja det är ett tänkt dilemma för en uppfödare som jag tror att ingen vill ställas inför.

Det är inte möjligt för de flesta uppfödare att behålla alla valpar i en kull för att se vilka som blir ”bäst” så därför är det av största vikt att aldrig kastrera en hund före 2 års ålder. Var ärlig när du tänker köpa en valp och tala om att du tänker kastrera den för uppfödaren!

Har din hund problem som kan tänkas vara relaterade till testiklarna så prata med din veterinär om chipkastrering istället. Det sitter i hunden ca 6 månader (Totalt tävlingsförbud under denna tid.)  så kan man göra en utvärdering när den tiden gått. Alla problem sitter inte i testiklarna utan har oftast med hundens personlighet och uppfostran att göra. Hunden kommer inte att sluta skälla, sluta dra i koppel, sluta hoppa, sluta bita på saker osv. bara för att den blir kastrerad. Det kan medfölja en rad biverkningar som ofta hundägaren inte fått någon information om alls.

 • Det är aldrig riskfritt att söva en hund även om de allra flesta vaknar igen utan problem.
 • Hunden blir ofta konstant hungrig och kan börja stjäla mat.
 • Pälsen blir ofta ulligare glanslös och tovar lätt.
 • Hunden får ofta svårare att bygga muskler och svårare att behålla muskler.
 • En osäker hund blir ofta mer osäker.
 • En vaktig hund blir ofta mer vaktig.
 • Det kan bli svårare med nya hundkontakter då okastrerade hundar gärna ger sig på den som är kastrerad.
 • Hunden blir lätt överviktig. (Veterinären bistår ofta här med specialmat som endast kan köpas hos veterinären.)
 • Hunden kan få svårt att hålla tätt. (Livslång medicinering hjälper veterinären dig med.)
 • En hund som uppvisar aggressivitet mot människor blir mer aggressiv av en kastrering enligt vetenskapliga studier.
 • En hund som kastreras innan den är könsmogen fortsätter växa och blir väldigt hög.

Man gör ju så i USA säger en del och Cesar Milan tycker att alla ska kastrera sina hundar. Ja det stämmer säkert där, men vi här i Sverige har inte några problem med lösspringande hundar som förökar sig fritt och som ingen bryr sig om.  Ingen skaffar sig en stor hund och tror att den kommer att må bra av att bo i en bakgård utan stimulans. Vi besitter stor hundkunskap här och det finns en oändlig mängd med kurser och utbildningar man kan gå för att lära sig vad en hund är för något och hur man uppfostrar och tränar den på ett positivt sätt.

Till sist ett citat från Jan Eriksson ur HS nr 3 2012

” Är det etiskt försvarbart att utsätta en hund för ett ingrepp som påverkar dess naturliga beteende på grund av ägarens bekvämlighet? ”

Den här fina killen hade aldrig kunnat bli pappa om han blivit kastrerad när han var ung och besvärlig.

Nu har han 5 fantastiska valpar och familjen har löst de besvär de hade med tydliga regler och mycket beröm. Idag är Pepsi en av de trevligaste hundar jag vet.

Tusen TACK, Cecilia och Rune, för att Pepsi fick bli pappa till min fina Harrisonkull!