Att tänka på när du köper valp

Att köpa en valp är ett stort beslut som ni skall leva med i förhoppningsvis de närmaste 15 åren.  Var därför noga i ert val. Tänk igenom vad som är viktigt för just er.

Var noga med att kontrollera föräldradjuren avseende mentalitet och hälsa. Informationen hittar du på Kennelklubbens avelsdata. 

Hundarna bör ha gjort BPH. För mig är ett trevligt BPH en ”spindel” med utslag på socialitet, lekfullhet och nyfikenhet (höger sida i spindeln), dvs trygga hundar. Jag vill helst ha så lite rädslor (grönt) som möjligt. Den röda linjen är hunden. Den blå är rasens medelvärde. Man kan också läsa sammanfattningen för att få beskrivarens bild av hunden (på avelsdata). Hör gärna av dig om du vill ha hjälp att tolka informationen. Det är inte alldeles lätt för den oinvigde.

        

Detta är (Aberlours Sir Duke) Villes BPH. Jättefint tycker jag! Social, lekfull, nyfiken, orädd. Ett BPH visar dock hunden just den tiden och den dagen så i vissa fall (undantagsfall) får vi förvånande resultat.

De bör också ha HD A eller B och kombinationen skall helst komma upp i HD-index 100. Ibland är det svårt att hitta kombinationer som följer alla perroklubbens rekommendationer, men min intention är att följa så många som möjligt. Mina hundar har alltid gjort BPH och jag använder ogärna hundar med mycket rädslor. Du kommer inte heller att hitta HD-belastade hundar i min avel. Jag strävar efter att varje generation skall bli bättre än den förra – på alla punkter.

Om det är möjligt, träffa de blivande föräldrarna, eller åtminstone mamman.

Kan ni tänka er att ha en relation med uppfödaren? Är det viktigt för er att ha det?

  • I mitt avelsarbete prioriterar jag mentaliteten – utan att för den sakens skull göra avkall på hälsa, exteriör och arbetsegenskaper.
  • Jag vill ha kontakt med mina valpköpare och följa valparna under livet.
  • Jag vill också att ni som valpköpare ”utvärderar” ert köp och gör BPH (Beteende och personlighetsbeskrivning, hund) samt höftledsröntgar hunden efter ett års ålder.

Om ni efter att ha läst detta fortfarande är intresserade av att köpa valp av mig är ni hjärtligt välkomna att höra av er.