Att köpa en valp är ett stort beslut som ni skall leva med i förhoppningsvis de närmaste 15 åren. Var därför noga i ert val. Tänk igenom vad som är viktigt för just er. Gör er research, rådfråga hundkunniga människor och lita på er magkänsla!
Var noga med att kontrollera föräldradjuren avseende mentalitet och hälsa. Informationen hittar du på Kennelklubbens avelsdata.
Mentalitet
BPH – Beteende- och personlighetsbeskrivning hund
-
Föräldradjuren bör ha gjort BPH. För oss är ett trevligt BPH på en spansk vattenhund en ”spindel” med utslag på socialitet, lekfullhet och nyfikenhet (höger sida i spindeln), dvs trygga hundar.
-
Vi vill helst ha så lite rädslor (grönt) som möjligt. Den röda linjen är hunden. Den blå är rasens medelvärde.
-
Det går också läsa sammanfattningen för att få beskrivarens bild av hunden (på avelsdata). Hör gärna av dig om du vill ha hjälp att tolka informationen. Det är inte alldeles lätt för den oinvigde.
-
Numera är Perron en av få raser där det implementerats Mentalindex (nytt från 2024). Kort sammanfattat, ur vårt perspektiv, kan man tänka att mentalindexet för kullen gärna kan vara över 100 på Socialitet, Lekfullhet och Miljötrygghet, men gärna under 100 på Hotfullhet.
Ovan är ”Villes” (Aberlours Sir Duke) BPH. Jättefint tycker vi! Social, lekfull, nyfiken, orädd. Ett BPH visar dock hunden just den tiden och den dagen så i vissa fall (undantagsfall) får vi förvånande resultat.
Hälsa
HD – höftledsdysplasi
Föräldrarna till din perrovalp bör ha HD A eller B och kombinationen skall helst komma upp i HD-index 100. Ibland är det svårt att hitta kombinationer som följer alla Perroklubbens rekommendationer, men vår intention är att följa så många som möjligt.
prcd-PRA & NAD
Minst ett av föräldradjuren måste vara fria från prcd-PRA. Minst ett av föräldradjuren, men gärna båda, måste vara fria från NAD.
Kennel Aberlours strävan
Vi prioriterar att använda hundar i avel som gjort BPH och vi använder ogärna hundar med mycket rädslor. Du kommer inte att hitta HD-belastade hundar i vår avel. Vi strävar efter att varje generation skall bli bättre än den förra – på alla punkter.
Om det är möjligt, träffa de blivande föräldrarna, eller åtminstone mamman till er tilltänkta valp.
Kan ni tänka er att ha en relation med uppfödaren? Är det viktigt för er att ha det?
-
I vårt avelsarbete prioriterar vi mentaliteten, utan att för den sakens skull göra avkall på hälsa, exteriör och arbetsegenskaper.
-
Vi vill ha kontakt med våra valpköpare och följa valparna under livet.
-
Vi vill också att ni som valpköpare ”utvärderar” ert köp och gör BPH (Beteende och personlighetsbeskrivning, hund) samt höftledsröntgar hunden efter ett års ålder.
-
Vi vill INTE att du kastrerar din unga hund. En hund behöver sina hormoner för att bli en vuxen välutvecklad individ.
Om ni efter att ha läst detta fortfarande är intresserade av att köpa valp av oss är ni hjärtligt välkomna att höra av er!